Menü
 
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 
LINKEK
 
SZÁMLÁLÓ
Indulás: 2005-12-17
 
Kállay beszéde
 
SZAVAZÁS
Szavazás Jány Gusztáv esetleges rehabilitálásáról.
Rehabilitálne-e Ön, s ha igen milyen vonatkozásban Jány Gusztávot?

Rehabilitálnám a halálos ítélet, és a tábornoki rendfokazat vonatkozásában is
Csak a tábornoki rendfozat vonatkozásában rehabilitálnám
Nem rehabilitálnám semmilyen vonatkozásban sem.
Szavazás állása
Lezárt szavazások
 
VENDÉGKÖNYV
[212-193] [192-173] [172-153] [152-133] [132-113] [112-93] [92-73] [72-53] [52-33] [32-13] [12-1] [Archívum]

2010.07.12. 19:11 Idézet

Kedves Adrienn!

 

A maps.google-n megnéztem a korábban hivatkozott anyag szerinti (Hadifogolytáborok a mai Ukrajna területén), a 100-as munkatáborhoz tartozó 5 temető helyét. A 150-es, továbbá 151-153-as folyószám alatti leírások alapján sikerült beazonosítani az egykori temetések helyszíneit (ha igény van rá, a felvételeket e-mailben meg tudom küldeni). A műholdas felvételek alapján 4 temető, a megfelelő háttérdokumentumok birtokában, a helyszínen kutatható [feltételezve, hogy a google felvételek nem túl régiek, és az ukránok által felmért állapotokban változás nem volt (pl. nem történt ráépítés a temetőkre)]. A 148. folyószám alatti leírással még bíbelődöm.

Kapcsolatosan ajánlom szíves figyelmébe a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum vezetőjének, Holló tábornoknak az interjúját:

http://videotar.mtv.hu/Videok/2010/07/07/12/Nappali_2010_julius_7_.aspx     (31. perctől).

A HM HIM főigazgatója ebben megerősíti, hogy leírások, pontos helyszínrajzok vannak a birtokukban és ezek elérhetőek a HM HIM Központi Levéltárában.

 

Hát… valóban más dolog az, hogy milyen állapotban vannak ezek a temetők, mi történt az elmúlt 65 év során velük… Példa erre a 148. folyószám alatti temető 12 magyar halottja. Egy részüket áttemették, a többi sír viszont ott van a víz alatt a mocsárban. Sajnos ezeknek a tényeknek a tudomásul vételén kívül nem igen tudunk mást csinálni…

 

De a nyilvántartások szerint Zaporizsjában van még 183 magyar áldozat, akik valahol ott nyugszanak a 150-es és 151-153-as folyószámmal jelölt területeken. Én azt mondom ezek az ukrán leírások viszonylag pontosak (más dolog az, hogy a magyar fordításuk esetenként kiegészítésre szorulna), lekövethetőek és az Ön hozzátartozója esetében is minden bizonnyal megállapítható lesz, hogy melyik helyszínen lett eltemetve (reménykedjünk, hogy nem a „148”-asban).

 

Úgyhogy csak azt tudom ismételni, hogy irány a HM Központi Irattár. Ezen a héten még csütörtökön nyitva vannak (Verseny utca). Ha nincsenek sokan és megkéri Őket, akkor minden bizonnyal még ott a helyszínen kikeresik és átadják Önnek a néhai Bartha Ernőre vonatkozó alap dokumentumok másolatát (Ucsotnoe delo, Akt).

 

Üdvözlettel: Veterán

 

Mottó: "Én is egy település nevével és egy temetői rajzzal kezdtem..."


2010.07.10. 20:43 Idézet

Kedves Veterán!

Köszönjük szépen az információkat! A megadott honlapon kiderült, hogy az ukrajnai hadifogolytemetők rendezetlen állapotúak, helyükre garázsok, lakóingatlanok épültek. Ki tudja, hova kerültek onnan a földi maradványok, és hová dobálhatták be...Tragédia, hogy ilyen sorsra jutottak a katonák, akik a magyar földet és hazát védték. Ez a jutalom a becsületért, bátorságért, kitartásért, helytállásért, stb. Mennyit szenvedhettek ezek a szerencsétlen sorsú honvédek, Bartha Ernő is két hónapot bírt ki a fogolytáborban. 24 éves volt mindössze.

Nyár végéig szünetel a Központi Irattár szolgáltatása, szeptemberben viszont folytatom a kutatást. Addig is, minden jót kívánok!


2010.07.10. 14:45 Idézet

Üdvözöllek Veterán!

Donhoz hasonlóan Te is hasznos és segítő bejegyzéssel mutatkoztál be. Örülnék, ha lenne folytatás.


2010.07.09. 21:32 Idézet

Üdvözlet a Fórumozóknak! Most csatlakoztam és engedjék meg, hogy egyből hasznossá is tegyem magam.

I. Adriennek üzenem:

a néhai Bartha Ernő, mint ahogy azt Merlin1 is említette, a rendelkezésre álló adatok alapján, nagy valószínűséggel a 100. számú fogolytábor temetőjében nyugszik. A 100. tábor a mai Ukrajna Donyeck medencéjében Zaporozsje (ukr: Zaporizsja) város területén létesült. A tábornak a nyilvántartások szerint 5 temetője volt. A temetők leírását, az elhalálozottak számát (össz/magyar vonatkozásban) a Háborús Kereső Szolgálat honlapján, a következő linken találja meg: http://www.haboruskeresoszolgalat.hu/#id=7&t=102&page (148, 150-153. folyószámok).

A továbbiakban a HM Központi Irattárát meg kell keresni (telefonon, írásban) és a fentiekre hivatkozással ki kell kérni a Bartha Ernőre vonatkozó összes fellelhető dokumentum másolatát (1. Ucsotnoe délo - az NKVD által felvett jegyzőkönyv a hadifogolyról; 2. Akt - az elhalálozás jegyzőkönyve). Ezekből az anyagokból egyértelműen beazonosítható a hadifogoly személyazonossága.

II. Cappcsavargónak üzenem:

a hadifogoly adatbázisban két találattal (oroszul, fonetikusan) minden valószínűséggel egy Rácz Dezső azonosítható be. Az 1911-es születésű hadifogoly 1945. 02. 16-án halálozott el az 5993. számú táborban, a mai Ukrajna Harkov megyéjében, Barvinkove városban. Az előzőekben utaltam arra a weboldalra, ahol a 350. folyószámon megtalálhatja a temető helyének nagyjából pontos leírását. 

A teendő itt is a Központi Irattár megkeresése és a fellelhető személyes dokumentumok másolatának kikérése. 

Üdvözlettel:

Veterán      


2010.07.07. 22:49 Idézet

Nagyapám neve: Tar Vince, 22.gyalogezred, ő azon kevesek közé tartozott, aki rokkantan, de túlélte, de egy közeli rokonról nem tudumk semmit szinte Adatai: Név- Rácz DEzső, szül Nagymegyer 1911 május 2, Anyja neve Rácz Eszter, apja neve Rácz Lajos. Utolsó információ róla, hogy 1944. októberében hívták be, nős, fogságba esett Kárpátalján(Ruszinszkó-utolsó levél).Bárminemű adatot ha tud valaki, köszönettel fogadjuk.

Nős volt, 3 gyermek apja.


2010.07.06. 20:10 Idézet

Kedves Don és Merlin1!

Köszönjük szépen a segítséget, tovább fogok kutatni Bartha Ernő sorsa után. Még kedvesebb számomra az emléke, mert találtam 2 napja katonai levelezőlapot, amelyet testvérének, az én édesmamámnak címzett, a következőképpen: Bartha Erzsébet szépkislánynak. Akkor még volt tisztelet egymás iránt...

Bízom benne, hogy lesz lehetőségem a közeljövőben Sztorozsevojéba látogatni és megemlékezni József sírjánál. Őróla pontosan tudjuk, hol van eltemetve.

Mindent köszönünk.


2010.07.06. 11:45 Idézet

Kedves Adrienn!

Én ezzel tudok segíteni:

Két Bukove is van. Az egyik közvetlenül Nagyszőlős (Vinogradov) mellett, attól kb. 5 km-re észak-északkeletre van.
A másik, (és szerintem ez a keresett helység) a mai Ukrajnában lévő, de a háború kezdetén még Lengyelországhoz tartozó Ivano-Frankivsk várostól kb. 45 km-re délnyugatra, egy kis falu. (Észak: 48° 35' 56", Kelet: 24° 21' 52")

Sejtésem szerint a "fogság helye l. 100" illetve a "temetés helye kl. l. 100" bejegyzés azt jelenti, hogy dédnagybátyja a 100-as számú táborban (lager 100) volt fogoly, és a tábor temetőjében  (kladbise lager 100) temették el. Hogy melyik volt a 100-as tábor, arról reményeim szerint kell legyen valahol feljegyzés, talán még sírhelyrajz is.
Nagyon valószínű, hogy a Bukove faluhoz földrajzilag is igen közel fekvő, valamint szállítási szempontokból is a legkönnyebben elérhető romániai Focsaniba vitték (Brassótól 120 km-re keletre), ahol egy hatalmas gyűjtőtábor működött.

Üdv:
Merlin1 


2010.07.06. 00:14 Idézet
DON

Kedves Adrienn! Sok kérdésére nem tudom a választ, de a hadtörténeti intézetnek vannak dokumentumai, kapcsolatai akik ezek alapján sok mindent meg tudnak mondani. (Írni kell nekik levelet)

Amit tudok:

protivotank rota "tankelhárító", de magyarul inkább légvédelmi gépágyús üteg, vagy nehézfegyverszázad. (a bediktáló, a fordító és az írnok számára ez nem lényeges kb)

23 polk 23. gyalogezred  (A 1. div kb hadosztályt jelent)

Polsa =Lengyelország, így valószínű, hogy ott kell keresni Bukove települést is.

 

 

 

 

 


2010.07.04. 21:04 Idézet

Köszönjük szépen az információt. Ha jól tudom, Bukove= Fakóbükk község, a mai ukrán-román határhoz közel? Mit jelent az, hogy "egység: protivotank., rota,23 polk és a fogság helye: I.100, temetés helye:KI.I.100? Meg lehet -e tudni, mi volt halálának oka? Bukovéban, a  hadifogolytáborban halt meg és ott is temették el? Nagyon sokat jelentene, ha sikerülne választ kapnunk ezekre a kérdésekre. Hálásan köszönjük.


2010.07.04. 14:26 Idézet
DON

A hadifogolyadatbázis szerint (orosz nyilvántartás) létezik egy bejegyzés, amely az Ön által megadott információkra hasonlít:

http://www.hadifogoly.hu/details?table=O&id=3437

Vezetéknév Barta
Keresztnév Erna
Apja neve Janos
Születési idő 1922.01.01
Születési hely g.Sarjutatjan ul.Korol-Anno, Vengrija
Lakóhely sz.Sargotarjan, ul.Karol Anno
Rang szoldat
Egység protivotank.rota, 23 polk, 1 div.
Fogságba esés helye Bukove, Polsa
Fogságba esés dátuma 1944.12.23
Elhalálozás dátuma 1945.03.13
Fogság helye l.100
Temetés helye kl.l.100

 

Zavart okozhat a Bartha és Barta írásmód a keresésben.


2010.07.03. 23:59 Idézet

Én Bartha József tizedes testvérének az unokája vagyok. Bartha József naplóját olvashatják ezen a blogon is. Ez a tintaceruzával írt napló könyv alakban is megjelent néhai Dr. Horváth István múzeumigazgató úr jóvoltából. Tőle tudom, hogy nagymamám testvére leventeoktató volt és nyomdász. Abban az időben a nyomdai dolgozók voltak a legolvasottabb és legszélesebb körű műveltséggel rendelkező munkások, mert mindent el kellet olvasniuk, amit kinyomtattak. Ez a napló írásaiból is felismerhető, mert csodálatos hangon beszél, pl. a salgótarjáni Kisasszony napja Szorgalmas, szerény ember volt, aki példás családi életet élt. Halála után az egyik salgótarjáni újságban szívszorító emlékezés jelent meg róla. Testvére, Bartha Ernő is harcolt a muszka földön, úgy tudjuk, ő hadifogságba esett és mikor valahova meneteltek, agyonlőtték őket. Sajnos, róla azt sem tudjuk, hol, mikor és hogyan halt meg. Ha valaki tud róla információt nyújtani, szívesen és hálásan fogadjuk. Dédnagymamám, az ő édesanyjuk még az én születésem, 1976 után is várta őket haza. Őrizte a József -naplót, amit egy bajtársa hozott haza, még a vér is rá volt száradva, és ezt a naplót dédnagymamám soha ki nem adta a kezéből, ő lapozott és úgy lehetett elolvasni. Halála után, számunkra ismeretlen módon, valószínűsített lopással került a napló a múzeumba. Nagymamám nem szeretett beszélni a háborús évekről, így sajnos nem tudunk érdemi információkat a két testvérről. Számunkra ők nem haltak meg, anekdótáik a mindennapi életünk szerves részei. Ettől a bátor testvérpártól nagyon sokat tanultunk: hazaszeretetet, becsületet, magyarságot, emberséget. Lelkük most is itt van velünk...

 


2010.07.03. 23:16 Idézet
DON

Igaza van Merlinnek. Az adott időszakban jelentős, rendkívüli esmények nem voltak. A II. hadtest ráadásul eléégé összezsugorodott, mivel ekkor csak két könnyűhadosztály (6,9) volt alárendeltségében.

A 7. könnyűhadosztályt a sSztorozsevoje-Uriv hidfő léte miatt a IV hadtest álá rendelték. (s ide sorolták a VII. hadtest 20. könnyűhadosztályát is)

Az áttörés a 7. és 20. könnyűhadosztály alakulatait érintette elsősorban és ezen alakulatok egyes részei kerültek a II. hadtest irányítása alá.

A III. hadtestet az áttörés nem érintette olyan mértékben, mint a IV hadtestet, mivel északra csak gyalogos illetve sí zászlóaljak téámadtak, a páncélos és tüzérségi alakulatok elsősorban dél fel próbálták bekeríteni a IV és VII hadtestet. Helyzetük a német szakaszon bekövetkezett áttörés után vált válságossá. Katlancsatákra és visszavonulásra kényszerültek.


2010.07.02. 21:11 Idézet

Sajnos most nincs nálam a nagyapám iratkötege(a helyzet az, hogyőt állítólag az utolsó sebesült szállító vonatok egyike hozta haza), de van olyan családtag is, akinek akkor veszett nyoma, ha megkapom ezeket az iratokat, pontosabban fogom megmondani, hogy melyik csapatrész állóharcaira vagyok kíváncsi, köszönöm előre is cappcsavargo


2010.07.02. 09:25 Idézet

csappcsavargo:

Nem világos számomra, hogy pontosan mire vagy kiváncsi. Az áttörés napjáig (1943 január 12-ig) a II. magyar hadsereg hosszú heteken keresztül állóharcot folytatott. A tevékenyége ebben ki is merült.


2010.06.30. 22:23 Idézet

Nagyapám  a szeme világát hagyta ott, majd a Csallóköz visszakerült Szlovákiához, jutalmul állam ellensége lett, de becsülettel családot alapított és felnevelték három gyereküket. Aki tud valamit a 3. hadtest 1943. jan. 05-12 közti tevékenységéről,kérem jelezzen!


2010.06.22. 13:33 Idézet

Rita 2007. januári levelére válasz: zalaszántói születésü Kemendy Nándorról további információval rendelkezem.

A megadott címen elérhető vagyok.


1970.01.01 01:00

2010.05.12. 14:12 Idézet

Köszönöm szépen!Viszont kívánok minden jót:)


2010.05.12. 12:20 Idézet

Kedves Orsi!
Boldog örömmel, meghatva és párás szemmel olvastam soraidat. Kívánom, hogy Isten áldjon és segítsen életedben.

Gondolatban megöleltelek.

Merlin1


2010.05.11. 22:28 Idézet

Örülök, hogy megtaláltam ezt az oldalt.

Nagypapám szakaszvezető volt, túlélte a Don kanyart, '56- ban pedig harcolt az oroszok ellen.
Menczel Bélának hívták.Nem ismerhettem őt, mert mikor 3éves voltam,1993 agyvérzésben meghalt, és előtte is rossz állapotban volt, olyannyira, hogy nem észlelte a körülötte lévő dolgokat.
Nekem nincs apukám, vagyis van,de olyan mintha nem lenne, számomra ő az Édesapám, és nagyon büszke vagyok rá.
Nagyon rossz látni, hogy a velem egykorú fiatalok számára már nem tiszta fogalom a hazaszeretet, nem fontos számukra a hazájuk, illetve a mai neonácik ,akik kezüket lendítgetve megfélelmlítik az embereket, jelképezik számukra a hazaszerető embert.
A rendszerváltással kihalt a magyar hazaszeretet tisztasága, remélem sok velem egykorú gondolkodik úgy, hogy a hazája a világ legszebb országa, és népe a legnemesebb, mindenféle ideológia nélkül.

Nyugodjon Békében minden ember, aki Magyarországért húnyt el.

Számámomra különösképpen Nagyapám.


2010.04.15. 21:40 Idézet
don

A 35. gyalogezred I és II zászlóalja volt az általad említett területen és a 35/II (körmendi) zászlóalj állásait is áttörték Goldajevkánál, de estére ezt visszaállították. A 35/I Gyevicánál is arctámadást kapott. (Veres D. Csaba kutatásai) Ezenkívül a gyalogezred 34/III veszprémi zászlóalját másnap Bolgyirevka visszaszerzése érdekében vetették be.  Elvileg tehát volt lehetősége Vécsey ezredes gyalogezredének hadifoglyokat ejteni.

Leittasodott szovjet katonákat egyébként a 20. kho-nál lévő arctámadásnál is jelentettek. (hogy ez bátorításnak vagy a hidegnek tudható be az már nem megállapítható)


[212-193] [192-173] [172-153] [152-133] [132-113] [112-93] [92-73] [72-53] [52-33] [32-13] [12-1] [Archívum]

 

RIZLINGDAYS BLOG ! MAKEUP, STUDY TIPS AND ALLDAYS FOR YOU ABOUT ME    *****    THE EVIL WITHIN| Harry Potter szerepjáték    *****    REAVER GROVE | urban fantasy frpg    *****    Hírek,információk,érdekességek a Super Mario világából.Ismertetõk,leírások,játéktesztek. Folyamatosan megújuló tartalom.    *****    STAR STABLE ONLINE BLOG - Kattints ha te is játszol a játékkal, vagy csak érdekel :) Puszi Daisy    *****    ANEZKABLOG megnyitotta kapuit, ahol a valódi, õszinte életét, véleményét olvashatjátok el!    *****    Duguláselhárítás Debrecen    *****    Visszaszámlálás indul! A popzene 2018-as évét foglaljuk össze. Dalok, albumok, videoklipek.    *****    STAR STABLE ONLINE - R A J O N G Ó I O L D A L - Daisy Doveer - STAR STABLE ONLINE    *****    Aranysárkányok korának 617-edik esztendejében...    *****    If this is the end in fire we should burn together    *****    Keresett karakterek // Szerepjáték // Csatlakozz // Varázslat és Sárkányvér // Aneliath    *****    snowflakes in the wrong place    *****    ♛ ANELIATH ☉ varázslat és sárkányvér    *****    every monster was a (wo)man first    *****    Fedett lovardák,kör karámok, angol lovas bokszok, gép-takarmány tárolók gyártás,szerelését, építését vállaljuk!    *****    Meditációk az okkult életrõl    *****    SZÉP AJÁNDÉK EGY SZEMÉLYES HOROSZKÓP.SZEREZZ ÖRÖMET SZERETTEIDNEK KARÁCSONYRA,EGY SZEMÉLYISÉG ÉS SORS ANALÍZISSEL!VÁRLAK    *****    MINDIG SZÉP AJÁNDÉK EGY SZEMÉLYES HOROSZKÓP. Szerezz örömet SZERETTEIDNEK Karácsonyra egy tartalmas elemzéssel!    *****    A horoszkóp a lélek tükre, egyszer mindenkinek bele kell néznie. Tegyél egy próbát, én segítek az értelmezésben. Várlak!