Menü
 
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 
LINKEK
 
SZÁMLÁLÓ
Indulás: 2005-12-17
 
Kállay beszéde
 
SZAVAZÁS
Szavazás Jány Gusztáv esetleges rehabilitálásáról.
Rehabilitálne-e Ön, s ha igen milyen vonatkozásban Jány Gusztávot?

Rehabilitálnám a halálos ítélet, és a tábornoki rendfokazat vonatkozásában is
Csak a tábornoki rendfozat vonatkozásában rehabilitálnám
Nem rehabilitálnám semmilyen vonatkozásban sem.
Szavazás állása
Lezárt szavazások
 
VENDÉGKÖNYV
[Friss hozzászólások] [186-167] [166-147] [146-127] [126-107] [106-87] [86-67] [66-47] [46-27] [26-7] [6-1]

2008.03.27. 19:35 Idézet

ZARÁNDOKÚT INDUL A DON-KANYARBA!

Ma kaptam meg a Doni Bajtársa Szövetsége éves tájékoztatóját, amelyben sokakat érdeklő hír van. Örömmel osztom meg velük.
 

  Tizenöt éves a DON-KANYAR KÁPOLNA, melynek alapítványi kuratóriuma sajtótájékoztatót tartott.
  Ezen elhangzott, hogy a jubileumra teljesen megújult a tavaly megrongált kegyhely.
  Jelentős anyagi erőket sikerült mozgósítani a kuratóriumnak, így nemcsak azt tudták helyreállítani, amit a vandálok tönkretettek, hanem a régóta esedékessé vált felújításokat is sikerült elvégezni.
Kijavították a kápolna szerkezetében keletkezett lyukakat, teljes egészében lecserélték a tető burkolatanyagát is. Bobory Zoltán, a Doni Bajtársak Szövetsége alelnöke elmondta, hogy mindezt Viniczai Tibor Székesfehérvár alpolgármestere, magánvagyonából tett komoly összegű felajánlása mellett (1 millió forint), a Magyar Honvédség és a Székesfehérvári Egyházmegye anyagi áldozatvállalása tette lehetővé.

  Bobory Zoltán tájékoztatta a sajtótájékoztató résztvevőit, hogy másfél évtized után ismét zarándokutat szervez a Don-kanyarba, melynek vezetője Spányi Antal székesfehérvári megyés püspök lesz.
A zarándokút várható időpontja 2008. szeptember 14-21.
  Sajnos - mint Bobory Zoltán elmondta - "az nem valószínű, hogy a túlélők közül valaki is vállalni tudná a fárasztó, hosszú utat"

  A zarándokúttal kapcsolatban tájékoztatást ad az érdeklődőknek Bobory Zoltán:
boboryz@freemail.huMerlin1 

 


2008.03.21. 08:04 Idézet

Kedves Varga Norbert!

Köszönöm kérdésed.

Igen, olyan képeknek, amelyeken ismert alakulat katonái vannak (különösen, ha ezen kívül még ismert a helyszín, körülbelüli dátum, pláne a személyek neve) nagyon örülnék, és az oldalba beszerkeszteném.

A qtc@freemail.hu címen találsz meg.

Köszönettel:
Merlin1 


2008.03.20. 21:33 Idézet

Tisztelt WEBMESTER!

 

Varga Norbert vagyok, szeretnék érdeklődni lehetséges é a 17 gyalogezred III zászlóaljának tisztikaráról  képeket feltölteni a weboldalra (DONKANYARNÁL SZOLGÁLTAK)

Nagyapám is készitett fotókat akár ezek közül is elhelyezhető pár darab amannyiben lehetséges.  nagyapám : DRÁVECZ JÓZSEF Jutasi tiszhelyettes képzőben végzett törzyörmesterként a késöbbiek folyamán fötörzsörmester lett. végig szolgáta a dont.

 

 


2008.02.26. 12:44 Idézet

Kedves Józsi!

Lakatos Lajos (nagyon nagy valószínűséggel) a 21. ezred III.zászlóaljához tartozott, és 1943. január 1-én jelentették eltűntnek Saguny (?) körzetében. Sajnálom többet nem találtam.

Üdv

 


2008.02.12. 22:02 Idézet

Szia!

Keresem a mai napig nagypapámat, az adatbányászatban semmit nem találtam.

Adatai: Dr. Emődy Tamás orvos százados  született:1911.március 6. anyja neve Mészáros Piroska  azonossági száma 3008-11-0947.A vöröskereszt szerint 1943. január 19-én eltűnt Nikolajewka-nál. A www.hm-him.hu/rang/cd/1944  linken találtam róla adatokat. Ugyan 44-ben állítólag már nem tudtak róla semmit, de azért előléptették.

Nem tudujuk,  hogy mi történhetett vele :( (( Nagymamám 92 éves és a mai napig nem tud belenyugodni, hogy nem tud róla semmit.  Van valami ötleted, hogy hol lehetne még keresni?

Üdv:

kovex

e-mail: kovex61@freemail.hu

 

 

 


2008.02.09. 16:47 Idézet

Köszönöm szépen a fáradozását.  Esetleg a a Hadtörténeti Intézet II.világháborús nyilvántartásában nem lenne érdemes megnéznem?  vagy ennek adatai amúgy megvannak a válaszában említett nyilvántartásban is? köszönettel Bencze Csilla


2008.02.09. 08:39 Idézet

Kedves Walter Irén, Bencze Csilla és Józsi!
Sajnos, egyikőjük hozzátartozójáról sem találtam adatot a http://hadifogoly.adatbanyaszat.hu/ adatbázisában.

Üdv:
Merlin1 


2008.02.08. 11:29 Idézet

                                                                                              Keresem  ,,,,,,

Lakatos  Lajos  nagyapamat   szűl  1910 nov 10 én  Viy  faluban  , anyja Hajdu  Julianna

Bevonult  1942.  oktoberében  Szerencsre!    A Donhoz  vitték őket !  Nagy valoszinű ott esetel !!!!

 

 

 

                                                                                                           Jozsi


2008.02.07. 13:13 Idézet

Tisztelt Vendégkönyv szerkesztők!

Keresném nagyapámat, akiről szinte semmit nem tudok, csak annyit, hogy Molnár Mihály-nak hívták. 1901.VII.31.-én született, apja Molnár Sándor, anyja Petrus Emma. Ezen kívül semmit. Sem azt, hogy milyen rangjelzéssel, hová vezényelték és hol halhatott meg. Semmit. Kérném abban segítségüket, hogy hol tudnék ennek utánanézni. köszönettel Bencze Csilla


2008.01.31. 18:14 Idézet

Az a baj, hogy túl sokról is! Sajnos, így nem találod meg. Bár ilyen nevű helyiségeket pont nem ismerek, de biztosra veszem, hogy hasonló van legalább ötven a hadsereg által érintett területen. Dubrovka,Dubrova... És mindegyikből több...

De próbálkozz itt: 
http://www.fallingrain.com/world/RS/86/

De vigyázz! Vannak nagyon hasonló nevű falvak (pl. két Dubrovka is), de a Donon túl! Vagyis olyan területen, ahol a magyar hadsereg már nem járt.

Üdv:
Merlin1 

 


2008.01.31. 13:41 Idézet

Sziasztok

 

Érdeklődnék hogy esetleg nem hallotatok egy Durovka esetleg Dugovka nevű helyről.Ez a falunév merült fel a családban mert innen küldött haza egy emléktárgyat.Dátum szerint 1942 11 30

 

                                                                             Előre is kösz

 

                                                                                                           Juhász Zsolt


2008.01.30. 02:22 Idézet

Azért írtam ebbe a vendégkönyvbe, nagybátyám, ifj. Jávor István kutatása kapcsán, mert hátha még él valaki, aki akkor ugyanott volt, vagy akinek hozzátartozója még él, és tud valamit a 12/III. zászlóaljról...., aki, vagy akiről tudható, hogy valahonnan Tápiószele környékéről vonult be, és szintén Nyírbátorból, szinte a legutolsó tartalékos csapatban vonultatták be a frontra - annyira fiatalon...  valaki láthatta, amikor megsebesült...

1943. jan. 19. mások számára is ezzel a szörnyű tragédiával végződött!!!! Még 25 éves sem volt, éppen csak elmúlt 24 éves....!!!

A sebesülése utáni időről, esetleges eltűnéséről semmi többet nem tudunk - ez iszonyúan fáj!!!!

És a veszteségről nem értesítették annak idején a szüleit....

Töhi Anyukám testvére volt, és a család csak annyit tudott meg annak idején, kb. 1948-50-ben, a Vöröskereszt által keresve, hogy "eltűnt".

Ma már lehet beszélni erről a katasztrófáról, tudunk valamiképpen keresni, lehet több adatot tudni, fel lehet keresni kinti temetőket, ha van valahol sírja, vagy szerepel valamelyik magyar katonatemetőben felírva a neve....


Azonosító száma: 1620180053 volt.

Édesapja: Jávor István, Tápiószelén igazgató-tanító volt, édesanyja: Dánffy Erzsébet. Két leánytestvére volt. A családi elbeszélések szerint udvarolt, Dunai Rózsi tanítónőnek.

Mi nyolcan voltunk testvérek, még hatan élünk, és keressük anyukánk testvérét, az előzőekben leírt ismereteink alapján...
Az elérhetőségem még egyszer: Walter Irén 2766 Tápiószele, Vörösmarty út 38. E-mail: walter.iren@t-online.hu


2008.01.30. 01:55 Idézet

Keresek valakit, aki tud valamit nagybátyámról, ifj. Jávor Istvánról. (szül.: Tápiógyörgye, 1918. aug. 2., lh.: Tápiószele, tanító volt.) A nagyszüleim hivatalos értesítést nem kaptak, én nemrégiben a háborús keresőszolgálat hadtörténészétől a következőket tudtam meg: tartalékos zászlós volt. "Állományteste, vagyis a kiképző alakulat a 3. hegyivadász dandár, de végül a nyíregyházi központú 12. gyalogezred Nyírbátorban állomásozó III. zászlóaljával vonult ki a doni frontra 1942 novemberében, a   kaposvári 10. könnyű hadosztály   nagy veszteségeket szenvedett csapategységeinek felváltására. A IV.pécsi hadtesthez tartozó 10. könnyű hadosztály az Osztrogozsszk-tól keletre fekvő Don-menti szakaszt védte, Korotojak és Scsucsje között. Itt érte a nagy áttörés, ami után már folyamatos volt a menekülés. Jávor István "Verettyénél" - akkori más írásmód szerint Veretjénél sebesült meg. E település mai neve Veretenje, Osztrogozsszktól DNy-ra 16 km-re található. A IV.hadtest 2. sz. hadikórháza működött itt. Január 19-én ezen a területen harcoltak az Osztrogozszk körüli gyűrűből kitörni akaró csapatok.

A január 19-iki sebesülési adat jelenthet későbbi fogságba esést is, hiszen nem azt írták hogy eltűnt, illetve hogy elesett. Sajnos a hadifogolynyilvántartásban nem találtam nyomát nagybátyjának. Valószínűleg a jelentést adók látták megsebesülni és további sorsáról nem tudnak. Miután nem került haza, csak két változat lehetséges: vagya harctéren, vagy fogolytáborban halt meg. A lényeg: az utolsó nyom Veretje község."

Nevem: Walter Irén, 2766 Tápiószele, Vörösmarty út 38. E-mail címem: walter.iren@t-online.hu

Szeretném megtudni, vajjon eltemették-e valahol, ha meghalt, vagy hol találom a nyomát... minden segítséget köszönök!  Hátha valaki tud róla valamit - a sebesüléséről, talán kórházról, vagy sebesült-szállító vonatról,...


2008.01.29. 11:27 Idézet

Nagyon szépen köszönöm a segítséget.sokat jelent az Nekünk hogy találjunk evvel kapcsolatban adatokat .Ha esetleg találtok valamit megköszönném ha megírnátok.

                                                                                                     Köszönöm

                                                                                                                                             Juhász Zsolt

 


2008.01.27. 12:21 Idézet

Zsoltnak egy kis érdekesség:

http://www.hetedhethatar.hu/master.html?http://www.hetedhethatar.hu/szerzok/varghadezso.htm


2008.01.27. 11:57 Idézet

Kedves Zsolt!

Habár nem hozzám intézted a kérdést, de megpróbálok én is segíteni. Az 1. tábori páncéloshadosztály harcairól Becze Csaba írt egy cikksorozatot anno a Top Gun című újságban. Meggyőződésem, hogy ezen hadosztály harcairól az interneten is fogsz találni adatokat, bár megeshetet, hogy némi kuatatást igényel.

Üdv!

Herold Péter

 


2008.01.25. 20:48 Idézet

Olyan könyvről, amelyik kifejezetten ennek a hadosztálynak a harcairól szólna nem tudok. (Attól még lehet.) Emlékeim szerint,  Szabó Péter: Don-kanyar - A magyar királyi 2. honvéd hadsereg története c. könyve ír róla.


Üdv:
Merlin1 


2008.01.25. 16:35 Idézet

Üdv Merlin1 

Köszönöm a segítséget.Olyan kérdésem lenne hogy ennek a hadosztálynak a harcokban lévő részvételéről esetleg hol lehetne olvasni

                                                                                                Köszönöm

                                                                                                                           Zsolt


2008.01.25. 09:50 Idézet

Kedves Zsolt!
A kapott január 19-i dátum sokat segített, általa valószínűleg jó ereményre jutatottam, de sajnos teljes bizonyossággal nem merem állítani.
Azokban a napokban, az 1. páncélos hadosztály a Cramer-hadtest alárendeltségében, az Osztrogozsszktól délre és keletre eső területeken harcolt. Január 18-án a Bugyonníj - Roszos vonal védelmét kapta feladatul. (Bugyonníjnak ma más neve van. Ha jól tudom: Verhoszoszna.) Adatok vannak rá, hogy január 19-én estére az 1. pácéloshadosztály részei VALUJKI-ban voltak. Ez a város nem szerepel a mellékelt térképeken, mert túl nyugatra van, viszont az EMLÉKEZÉS menüpontban megtalálod a Bártfai Szabó László századával megtett menetvonalát ábrázoló vázlaton. Más "VOLNYIKI" hangzású névvel bíró települést nem találtam azon a környéken.
Üdv:
Merlin1 


2008.01.24. 20:57 Idézet

Üdv Merlin1 

Visszavonulás közben egy iskolába húzódtak be és ott repülőgépes bombázásban halt meg állítólag 1943 01 19-én.

 

                                                                             Előre is kösz a segítséget

                                                                                                                             Zsolt

 


[Friss hozzászólások] [186-167] [166-147] [146-127] [126-107] [106-87] [86-67] [66-47] [46-27] [26-7] [6-1]

 

RIZLINGDAYS BLOG ! MAKEUP, STUDY TIPS AND ALLDAYS FOR YOU ABOUT ME    *****    THE EVIL WITHIN| Harry Potter szerepjáték    *****    REAVER GROVE | urban fantasy frpg    *****    Hírek,információk,érdekességek a Super Mario világából.Ismertetõk,leírások,játéktesztek. Folyamatosan megújuló tartalom.    *****    STAR STABLE ONLINE BLOG - Kattints ha te is játszol a játékkal, vagy csak érdekel :) Puszi Daisy    *****    ANEZKABLOG megnyitotta kapuit, ahol a valódi, õszinte életét, véleményét olvashatjátok el!    *****    Duguláselhárítás Debrecen    *****    Visszaszámlálás indul! A popzene 2018-as évét foglaljuk össze. Dalok, albumok, videoklipek.    *****    STAR STABLE ONLINE - R A J O N G Ó I O L D A L - Daisy Doveer - STAR STABLE ONLINE    *****    Aranysárkányok korának 617-edik esztendejében...    *****    If this is the end in fire we should burn together    *****    Keresett karakterek // Szerepjáték // Csatlakozz // Varázslat és Sárkányvér // Aneliath    *****    snowflakes in the wrong place    *****    ♛ ANELIATH ☉ varázslat és sárkányvér    *****    every monster was a (wo)man first    *****    Fedett lovardák,kör karámok, angol lovas bokszok, gép-takarmány tárolók gyártás,szerelését, építését vállaljuk!    *****    Meditációk az okkult életrõl    *****    SZÉP AJÁNDÉK EGY SZEMÉLYES HOROSZKÓP.SZEREZZ ÖRÖMET SZERETTEIDNEK KARÁCSONYRA,EGY SZEMÉLYISÉG ÉS SORS ANALÍZISSEL!VÁRLAK    *****    MINDIG SZÉP AJÁNDÉK EGY SZEMÉLYES HOROSZKÓP. Szerezz örömet SZERETTEIDNEK Karácsonyra egy tartalmas elemzéssel!    *****    A horoszkóp a lélek tükre, egyszer mindenkinek bele kell néznie. Tegyél egy próbát, én segítek az értelmezésben. Várlak!