Menü
 
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 
LINKEK
 
SZÁMLÁLÓ
Indulás: 2005-12-17
 
Kállay beszéde
 
SZAVAZÁS
Szavazás Jány Gusztáv esetleges rehabilitálásáról.
Rehabilitálne-e Ön, s ha igen milyen vonatkozásban Jány Gusztávot?

Rehabilitálnám a halálos ítélet, és a tábornoki rendfokazat vonatkozásában is
Csak a tábornoki rendfozat vonatkozásában rehabilitálnám
Nem rehabilitálnám semmilyen vonatkozásban sem.
Szavazás állása
Lezárt szavazások
 
VENDÉGKÖNYV
[212-193] [192-173] [172-153] [152-133] [132-113] [112-93] [92-73] [72-53] [52-33] [32-13] [12-1] [Archívum]

2012.01.05. 16:48 Idézet

Üdvözlöm Önöket!

Skórán Jánosról ezeket az információkat tudjuk: 1921. december 18.-án született Beregdarócon, anyja neve: Pősze Ágnes, apja neve Skórán János.

Skórán János honvéd (csapatteste: 54/III. gyalogzászlóalj) a m.kir. 2. honvéd hadsereg 1943 januári visszavonulási hadműveletei során 1943. január 17.-én tűnt el Szaguny-Kondenzovó-Bugyennij községek között. Édesapját, (id. Skórán Jánost, Beregdaróc) 1943. szeptember 14.-én értesítették hivatalosan az eltűnéséről. Ezt Dr. Bús János alezredes igazgató írta a nagymamámnak 2002-ben.

Sajnos azóta már a nagymamám is meghalt, de mindig várta haza a testvérét, akiről sosem tudta biztosan, hogy tényleg meghalt-e. Ugyanis a háború után jópár évvel (nem tudom hány évvel, ő sem tudta megmondani) az egyik rádió bemondott egy hírt, pontosabban egy üzenetet, mely szerint Skórán János üzeni Beregdarócra a szüleinek és a testvéreinek, hogy életben van és jól van. Ezt a hírt akkor többen is hallották a faluban, de ma már nem tudják megmondani melyik rádió közölhette ezt akkor. (Anyukám azt mondta, hogy ha jól emlékszik az édesanyjától hallottakra, akkor talán a Szabad Európa Rádió lehetett, de ez egyáltalán nem biztos.)

Én interneten már mindenhol próbáltam keresni, de sehol nem találtam, pedig a hasonló nevűeket is kerestem, hátha ott találom, de nem. Mint már korábban írtam, a testvérét \\\"Skural Bertalon\\\" néven találtam meg, ezért kerestem hasonló nevűt, hátha az ő nevét is elírták, de hasonlót sem találtam. Keresgélés közben olvastam egy történetet, melyben az egyik hölgy a nagyapja kettős életéről ír, aki Budapesten született ugyan, de kint rekedt, és PAPÍROK HIÁNYÁBAN SOHA többet nem tudott hazajönni, pedig tőünk nem messze, Berettyóújfaluban lakott, de már meghalt szegény. Ekkor jutott eszembe, hogy mi van ha ez a Skórán János mégis él, végülis lehet bujtatta valaki, vagy valami úton módon mégiscsak megmenekült, elvégre is ott az a rádiós üzenet, amit többen is hallottak! De lehet ő sem tudott hazajutni, pl.: papírok híján, vagy olyan egészségi állapotban van, vagy nincs aki segítsen neki, esetleg valahol idősek otthonában van, stb., nagyon sok lehetőség megfordult a fejemben.

Kérésem ezzel kapcsolatban az lenne, hogy esetleg azon a környéken (Szaguny-Kondenzovó-Bugyennij) ahol ELTŰNT, nem lehetne e utána nézni, pl.: az egyházaknál, polgármesteri hivatalok, kórházak, idősek otthona, stb., hogy a neve nem szerepel-e, vagy nem e hallott valaki róla.. Sajnos fényképünk nincs egyáltalán.

Kérem, ezek alapján bárki aki tud valamit, az jelentkezzen. Tudom, hogy lehet azóta már tényleg meghalt, de akárhogy is, mindenképpen szeretnénk megtalálni!

Segítségüket előre is köszönöm!

Üdvözlettel: Tmedina


2012.01.04. 17:30 Idézet
DON

Tisztelt Tmedina!

Ennyi információ biztosan kevés lesz. Ezeket az adatokat kellene összegyüjteni ha lehet, minél többet: név, anja neve, szül idő, szül hely, utólsó lakcím, alakulat, bevonulás helye, ha van tőle tábori lap akkor annak időpontja és tábori posta száma.

Az összegyüjtött információkat nem ide, hanem a :ezen címek egyikére elküldve kaphat további segítséget a kereséshez:

 

 

 

ÜDV: DON

 


2012.01.03 13:01
Tmedina

„ Üdvözlöm Önöket!

Én a Skórán Jánosról szeretnék tudni információkat, ha valaki tud segíteni. A testvérét \\\"Skural Bertalon\\\" néven találtam meg a hadifogoly adatbázisban, a pontatlan írásmód miatt. 1943. január 17-én tünt el Szaguny-Kondenzovó-Bugyennij községek között. Aki tud bármilyen információt, előre is köszönöm. 

 


2012.01.03. 13:01 Idézet
Tmedina

Üdvözlöm Önöket!

Én a Skórán Jánosról szeretnék tudni információkat, ha valaki tud segíteni. A testvérét \\\"Skural Bertalon\\\" néven találtam meg a hadifogoly adatbázisban, a pontatlan írásmód miatt. 1943. január 17-én tünt el Szaguny-Kondenzovó-Bugyennij községek között. Aki tud bármilyen információt, előre is köszönöm. 

 


2012.01.01. 21:10 Idézet
DON

A doni fronton harcolt egységekről tényleg nincs teljeskörű adatbázis. Ennek oka elég egyszerű: az ezrednaplók jelentős része megsemmisült, elveszett. Visszaemlékezések és anyakönyvi nyilvántartások alapján vannak próbálkozások, de rendkívül hiányos adatbázisról kell beszélni amely ráadásul pontatlan is.

Például: a huszár és kerékpáros alakulatok egy jelentős részét átszervezték síszázadokká, de nem mindet. Több alakulatot feloszlattak (pl: 37/III. zászlóalj-t, megmarad személyi állományát a páncélos hadosztályba került. Majd 1943 januérjában újból létrehozták a beérkező menetszázadok illetve a leváltott 7/III és 7/I százlóaljak személyi állományából)

További érdekesség, hogy számomra a minap derült ki, hogy a 12. hadosztály azért nem volt teljes létszámban jelen, mert tetvesedés miatt az állomány (néhány komplett alakulat) egy igen jelentős részét (egy vonatnyi) már 1942 júniusában hazaszállították. További sorsukról, visszaszállításukról nincs információm.

A helyzetet rendkívüli módon nehezíti, hogy egy ezred egyik zászlóalja a doni fronton míg a másik a megszálló hadsereg alakulatai közé került de személyi allományuk a sebesülés és szabadságolások folyamatában keveredett.

A visszaemlékezések elemzése is rendkívül nehéz. A visszaemlékezők egy jelntős része nem volt tisztában azzal, hogy a könnyű hadosztályoknak nem volt teljes tüzérezrede (két tüzérosztály), de volt  a hivatalos harcrenden túl közvetlen légvédelmi gépágyús üteg és páncéltörő század, valamint minden gyalogezred rendelkezett egy kísérő könnyű ágyús üteggel és egy páncéltörő ágyús századdal. Ezen tüzér alakulatok összessége persze matematikailag majdnem kitesz egy tüzérezredet, de nem mindenütt kerültek egy kötelékbe. A nem hivatásos állomány mindegyiket tüzérségnek hívta... de utóbbiak a gyalogság kötelékébe tartoztak nyilvántartásilag.

További bonyolultságot jelentett az ikreződés valamint az, hogy az ellenség megtévesztése érdekében az alakulat valós nevét különböző szinteken eltérően nevezték, titkosították.

A képeinek megosztására ajánlom: http://www.hadisir.hu/hosok_arckepcsarnoka

DON

 

 

 

 

 


2011.12.06 19:15
Makai István

„ Tisztelt Készítők!

Nagyon jónak találom az oldalt!

 Jó lenne ha, a fejlesztésbe bekerülne az is, hogy a vendégkönyvbe, vagy a fórumra lehetne fényképet feltölteni. Örzök néhány családi képet a Nagyapámról, és a szakaszáról. Szívesen megosztanám, mert fogalmam sincs kik vannak a képeken. Sajnos a Don kanyarban harcolt egységekről sehol nem találok adatbázist, kérem segítsetek!


2011.12.07. 14:37 Idézet

 

Tisztelt Makai István!
 
Örülök, hogy jónak találja az oldalt és köszönöm hogy véleményét megírta.
 
Mind a Vendégkönyv, mind a Fórum szerkesztő ablaka is rendelkezik kép beillesztési opcióval, tehát technikailag nincs akadálya fotók megjelenítésének. A doni képekkel kapcsolatban van azonban egy - mára beigazolódott - félelmem. Hogy a családon, az ismerősökön kívül esőknek nem ad információt. Nagyon kevés kivétellel ezek a képek teljesen egyformák. Katonák néznek a fényképezőgépbe, menetelnek, sírok, temetők... Aki látott ezekből kettőt-hármat, az végeredményben az összeset látta. Ezért csak olyan képek közlésének látom értelmét, amelyek készítési ideje, helye, a települések neve, az alakulatok száma ismert.
 
Hogy a Don kanyarban harcolt egységekről sehol nem talál adatbázist, az meglep. A neten számtalan helyen, de még ebben a Vendégkönyben (valahol az eleje tájékán) is van lista róluk. De Szabó Péter dr. hadtörténész: Don-kanyar - A magyar királyi 2. honvéd hadsereg története (Budapest, Zrínyi. 1994.) könyvében részletes leírást találhat róluk.  
 
Üdv: Merlin1

2011.12.06. 19:15 Idézet

Tisztelt Készítők!

Nagyon jónak találom az oldalt!

 Jó lenne ha, a fejlesztésbe bekerülne az is, hogy a vendégkönyvbe, vagy a fórumra lehetne fényképet feltölteni. Örzök néhány családi képet a Nagyapámról, és a szakaszáról. Szívesen megosztanám, mert fogalmam sincs kik vannak a képeken. Sajnos a Don kanyarban harcolt egységekről sehol nem találok adatbázist, kérem segítsetek!


2011.11.11. 08:46 Idézet

 

Kedves Don!
 
Valóban elméleti síkra tértünk, de szerintem ez nem baj.
 
Ez előtt a kijelentésed előtt döbbenten állok:
"De ítéletében nem az adott személyt, hanem cselekedeteit és nem azok bűnös-nem bűnös szempontból kell vizsgálnia, hanem a cselekedeteit az ország vagy éppen az eredmény szempontjából."
Nagyon nem értek vele egyet! Sőt kifejezetten károsnak tartom. Ne haragudj, de nagyon elítélendőnek tartom azt a felfogást, mely szerint bárki előírhatja az utókornak, hogy ítélete meghozatalánál milyen szempontokhoz kell tartania magát. Ez képtelenség.
Mindenki úgy ítél, ahogy akar, és ezen egyéni vélemények összeségéből áll össze a nemzeté. 
 
Az sem áll meg, hogy a vesztes hadvezér mindig bűnös volt és lesz. (A saját nemzete ítéletéről beszélünk!) Gondolj csak Leonidászra, Szent Johannára, William Wallacera, - hogy ne magyarokat soroljak.
 
Azt írod:
 
"A történészet (amihez én nem értek) nem erről szól. Nem kollaboráció kérdése, hogy Jányi visszavonulást parancsol vagy maradásra kötelez, vannak feltevések, ha visszavonulást parancsol, akkor nem lesz 26 ezer hadifogoly, de lesz 15000 fagyhalott. Hadsereg szempontjából eben guba. A hozzátartozóknak is mindegy, hogy nyilvántartás nélküli fogolytáborban vagy jeltelen sirokban veszett el hozzátartozója. Jányi szemszögükből így is úgy is felelős. Persze normális érzés. De nem ez nem történelmi kérdés, érzelmi."
 
NEM!!! Az egész Jány kérdést alapjaiban rosszul közelíted meg! FELTÉTELEZÉSEKRŐL beszélsz, én meg tényeket soroltam. Most én mondom, hogy elfogult vagy.
 
Az elismerést köszönöm. Azzal, hogy az oldal érzelmi elfogultságát határozottan tagadom és visszautasítom! Aki figyelmesen, elfogultság, bármiféle koncepció és érzelmi befolyásoltság nélkül olvassa az észreveszi, hogy  KIZÁRÓLAG Jány személyét, döntéseit véleményezem, a róla szóló fejezeteket pedig az iránta való elfogultságom bejelentésével kezdem. Minden más közlés másoktól származó citátum, a forrás megjelölésével. 
 
Tökéletesen illik a jányfélékre Radnóti gondolata. Róluk szól! 
 
 
Oly korban éltem én e földön,
mikor az ember úgy elaljasult,
hogy önként, kéjjel ölt, nemcsak parancsra,
s míg balhitekben hitt s tajtékzott téveteg,
befonták életét vad kényszerképzetek.
 
Oly korban éltem én e földön,
mikor besúgni érdem volt s a gyilkos,
az áruló, a rabló volt a hős, -
s ki néma volt netán s csak lelkesedni rest,
már azt is gyűlölték, akár a pestisest.
 
Oly korban éltem én e földön,
mikor ki szót emelt, az bujhatott,
s rághatta szégyenében ökleit, -
az ország megvadult s egy rémes végzeten
vigyorgott vértől és mocsoktól részegen.
 
 
 
 
Üdv. Melin1

2011.10.29. 13:03 Idézet
DON

Kedves Merlin1!

 

Azt hiszem kezdünk elméleti síkra áttérni. Persze, hogy a kényelmes utókor ítéletet mond, mi mást tudna tenni. De ítéletében nem az adott személyt, hanem cselekedeteit és nem azok bűnös-nem bűnös szempontból kell vizsgálnia, hanem a cselekedeteit az ország vagy éppen az eredmény szempontjából

Tomori lehet okos vagy buta, erkölcsös vagy erkölcstelen bánthatta, vagy szerethette katonáit, de ez az utókor számára lényegtelen. Volt egy serege és volt egy ellensége. Nem választotta sem sereget sem az ellenséget. Odakerült. Ott abban a pillanatban úgy ítélte meg, hogy egy esélye van a győzelemre: a lovasroham. Minden más megoldás vereséghez vezet.

Biztosan tudta, hogy ez kétesélyes, de más út a számára nem volt. El lehet őt marasztalni, hogy miért nem vonult vissza, miért nem várt. De ott akkor Ő egyedül döntőtt. S csak feltételezni tudjuk, hogy nem rosszul akart dönteni. Ezért hős, még akkor is ha elméletben modern harcászati és ismert eredmény birtokában tudunk kreálni egy másik az általa választott forgatókönyvnél jobb megoldást találni.

Hasonló a helyzet Jányival. A vesztes hadvezér mindig és mindenkor bűnös volt van és lesz. A győztes politika számára. Erről szólt az bírósági tárgyalása. Akkor is bűnös lett volna, ha visszavonulást parancsol, meg akkor is, ha mindenki ottmarad fronton, Sőt még akkor is, ha harc és veszteség nélkül visszavonul. (mint jó pár parancsnok 1945-ben). Ez a poloitika döntése. Nem kell hozzá sem bizonyíték sem dokumentum se semmi. Így döntőtt aztán ha el akarja játszani a semleges nézőpontot akkor ez a nyögés lesz belőle. Felsorolunk minden amiben hibázott és kész. Persze ettől nem lesz igazságos, semleges és korrekt max mindenki akinek ez nem tetszik "befogja a pofáját".

A történészet (amihez én nem értek) nem erről szól. Nem kollaboráció kérdése, hogy Jányi visszavonulást parancsol vagy maradásra kötelez, vannak feltevések, ha visszavonulást parancsol, akkor nem lesz 26 ezer hadifogoly, de lesz 15000 fagyhalott. Hadsereg szempontjából eben guba. A hozzátartozóknak is mindegy, hogy nyilvántartás nélküli fogolytáborban vagy jeltelen sirokban veszett el hozzátartozója. Jányi szemszögükből így is úgy is felelős. Persze normális érzés. De nem ez nem történelmi kérdés, érzelmi.

Az összeszedett dokumentumok nagyon hasznosak és minden elismerésem! Nagy munka, sok időt fektettél bele és azt hiszem kevés ilyen gyűjtemény van ma ebben az országban.

Ez nem jelenti azt, hogy tökéletes csak annyit hogy az egyik legjobb. Még akkor is ha véleményem szerint érzelmileg egyoldalú, de ehhez jogod van Te időd, Te munkád és Te érdemed.

 

 

 

 

 

 

 

 


2011.09.15. 09:26 Idézet

Kedves Mindenki!

Nem tudja véletlenül valaki, hogy a Pergőtűz sorozathoz hogyan lehetne hozzájutni.

 

Előre is köszönöm!

 


2011.09.08. 18:28 Idézet

Kedves Krisztián!

Sajnos, nem tudom a választ. Nem ismerem személyesen egyik Rudkinóban járt bejegyzésírót sem, én is csak annyit tudok, amennyit itt elmondtak.

Ha a hadifogoly adatbázisban nem szerepel az általad keresett személy, akkor valószínűleg nincs róla adat. Tudomásom szerint az a legpontosabb adatbázis. Hogy a rudkinoi névosorban lenne abban nem szereplő név, azt nagyon valószínűtlennek tartom.

Üdv: Merlin1


2011.09.08. 18:17 Idézet

Kedves Don!

Jány ténykedésének megítélése nem a mi feladatunk? Hát kié? Nem mi, a "kényelmes utókor" "ítéljük" meg történelmünk szereplőit? Szent Istvánt, Koppányt, Hunyadit, Tomorit, Rákóczit, Szapolyait, Kossuthot, Telekit Szálasit, Rákosit, Kádárt...
És bírósági ítéleteket. Lásd: Nagy Imre per, vagy külhoni vonatkozásban a Hitler elleni összeesküvők "pere". Felfogás kérdése, hogy ki, melyiket véleményezi negatívan, vagy pozitívan. Ezen megítélések összességéből áll össze a nemzet véleménye, ha úgy tetszik az utókor ítélete.
Az ezen a honlapon olvasható "ítéletnek" semmilyen jogi következménye nincs.

Jányt nem kiragadott emlékmorzsák, hanem gyászos következményekkel járó, dokumentumokkal bizonyított, vallomásokkal alátámasztott, és nagyrészt általa is beismerten elkövetett tettei - bár ezen tettek bűnös voltát tagadta, illetve azokért a felelősséget magáról elhárítani igyekezett -,  miatt ítélték el.

Üdv: Merlin1


2011.09.06. 13:02 Idézet
Krisztián

Kedves Merlin1!

A hadifogoly adatbázisban sikertelenül kerestem egy családtagunkat, csak névrokont találtam. Azt szeretném megtudni, hogy például amit lentebb írtak rudkinói temetőnél lévő márvány táblák nevei benne vannak-e ebben az adatbázisban? Ha nem, nem lehetne ezekről az emlékművekről nagyfelbontású felvételeket készíteni? (Dr. Vollner például nem tette meg?) Érdekelne, hogy hol lehetne még keresni nevek után? Köszönöm.

 

 


2011.09.03. 20:27 Idézet
DON

Kedves Merlin1!

Igen Jány megítélése, cselekedeteinek (annak hiánya) nem a mi feladatunk. (Mint magad írtad ez hadbírósági kérdés).

Sajnos a kényelmes utókor kizárólag polgári jaog alapján próbált  (nem túl korrekten) ítélkezni. A második bírósági ítélet csupán az első tevékenységét minősítette.

Arra a kérdésre hogy vajon mulasztott-e vagy sem csak kiragadott emlékmorzsák alapján tudunk válaszolni. Talán akkor ha korrekten intézik még lett volna feltárási lehetőség, de erre akkor sem időt sem energiát nem fordítottak. (minek... kivégezték és kész)

A vélemény szabad, mint írtad volt: mindenki olyan történelmet ír magának amilyet akar.

S a tények? bár makacs dolgok, de jelen esetben kb 60-70%-ban hiányos, azaz mindenki csak kicsit próbál kiegészeteni és lám lám összeáll a kép. Persze mindenkinek más.

 

DON

 


2011.08.21. 09:25 Idézet

Üdvözöllek Don!

Nincs okod elnézést kérni, kiraktad az idézőjelet, én voltam figyelmetlen.
Jól gondolom, hogy a Számvéber idézettel a Jányval kapcsolatban irtakra reagáltál? Mert abban az esetben szívesen megindoklom részletesen hogy miért tartom azokat helytállóknak.

A Számvébertől idézett gondolatról: Összességében tisztelem és elismerem Számvbéber Norbert munkásságát. Eszembe sem jutna szakmai kérdésekben vele vitába szállni. Kivéve, a nyilvánvaló tévedést. (Gyenge oldalam a matematika, de Einstennel is vitába kezedenék, ha azt állítaná, hogy kétszer kettő, az öt!)

A parancsnoknak KÖTELESSÉGE elhatározásra jutnia, döntést hoznia! Elmulasztásáért, illetve rendkívül nagy hátrányt okozóan rossz döntésért hadbíróságon felel. Jányról nem a "kényelmes utókor" ítélkezett, hanem két bíróság. Egyik így, a másik úgy.

Én a VÉLEMÉNYEMET mondtam el azokról, és - Jányról.

Merlin1


2011.08.19. 07:02 Idézet
DON

Elnézést Merlin!

Nem én vagyok Számvéber úr!, Csak tőle van az idézet.

 

DON


2011.07.20. 14:01 Idézet

Tisztelt Számvéber Norbert!

Megtiszteltetésnek tartom, hogy honlapom olvasójának tudhatom. Külön öröm számomra, hogy még megjegyzésre is méltatta. Érzem, s ha jól érzem akkor értem is az abban megfogalmazott - a talán Jányval kapcsolatos nézeteimre vonatkozó -  kritikát, de kérem ne vegye tiszteletlenségnek, hogy azokat továbbra is fenntartom.

Merlin1


2011.07.17. 16:15 Idézet
DON

"A háborúban a bátorság és a pánik kéz a kézben jár, s a „kényelmes” utókornak nincs joga ítéletet mondani azok felett, akiknek egy szempillantás alatt kell dönteniük életről vagy halálról."

Számvéber Norbert


2011.06.09. 11:19 Idézet
Merlin1

Tisztelt Molnár "mojo" József!

Annyival tudom szép elhatározásukat segíteni, hogy figyelmükbe ajánlom Bakacs János egészen friss honlapját, melyet a Don-kanyarban kévő Rudkino falu melletti, Magyar Központi Katonai Temetőben tett kegyeleti zarándoklátáról készített. Biztosra veszem, hogy ha a honlapján lévő vendégkönyvben ezzel a kéréssél megkeresik, örömmel osztja meg Önökkel az útja során szerzett tapasztalatait.

http://rudkino.uw.hu/  

Esetleg érdemes lenne érdeklődniük, a doni társas zarándokutak szervezésével foglalkozó Makrovilág Utazási Irodánál is.

Címük és elérhetőségeik:
Budapest 1091 Üllői út 7.
Tel: 1 2150 636
E-mail: utazas@makrovilag.hu

 

 


2011.06.09. 09:30 Idézet

Jó napot kivánok!

A következő kéréssel fordulok Önökhöz:

2013-ban a 70. évfordulón tervezünk egy motoros emléktúrát a Don kanyarhoz. Szeretnénk felkeresni az emlékhelyeket. Kb 2 hetes utat képzeltünk el. Kérnm szépen akinek van tapasztalata, kapcsolata a kinti körülményekkel kapcsolatban írjon nekem. Terveim szerint 20-30 motorral és 3 kisérő kocsival mennénk.

 

Előre is köszönettel: Molnár József "mojo" Dabas, Áldos  Hagyományörző Egyesület, Nemzeti Érzelmű Motorosok Egyesületete.


2011.06.04. 10:59 Idézet

Tisztelt Lomniczy György!

Sajnos azt kell válaszoljam, hogy nekem nincs tudomásom ilyen, interneten megtalálható névsorról. De talán másoknak igen...

Üdv:
Merlin1

 


[212-193] [192-173] [172-153] [152-133] [132-113] [112-93] [92-73] [72-53] [52-33] [32-13] [12-1] [Archívum]

 

RIZLINGDAYS BLOG ! MAKEUP, STUDY TIPS AND ALLDAYS FOR YOU ABOUT ME    *****    THE EVIL WITHIN| Harry Potter szerepjáték    *****    REAVER GROVE | urban fantasy frpg    *****    Hírek,információk,érdekességek a Super Mario világából.Ismertetõk,leírások,játéktesztek. Folyamatosan megújuló tartalom.    *****    STAR STABLE ONLINE BLOG - Kattints ha te is játszol a játékkal, vagy csak érdekel :) Puszi Daisy    *****    ANEZKABLOG megnyitotta kapuit, ahol a valódi, õszinte életét, véleményét olvashatjátok el!    *****    Duguláselhárítás Debrecen    *****    Visszaszámlálás indul! A popzene 2018-as évét foglaljuk össze. Dalok, albumok, videoklipek.    *****    STAR STABLE ONLINE - R A J O N G Ó I O L D A L - Daisy Doveer - STAR STABLE ONLINE    *****    Aranysárkányok korának 617-edik esztendejében...    *****    If this is the end in fire we should burn together    *****    Keresett karakterek // Szerepjáték // Csatlakozz // Varázslat és Sárkányvér // Aneliath    *****    snowflakes in the wrong place    *****    ♛ ANELIATH ☉ varázslat és sárkányvér    *****    every monster was a (wo)man first    *****    Fedett lovardák,kör karámok, angol lovas bokszok, gép-takarmány tárolók gyártás,szerelését, építését vállaljuk!    *****    Meditációk az okkult életrõl    *****    SZÉP AJÁNDÉK EGY SZEMÉLYES HOROSZKÓP.SZEREZZ ÖRÖMET SZERETTEIDNEK KARÁCSONYRA,EGY SZEMÉLYISÉG ÉS SORS ANALÍZISSEL!VÁRLAK    *****    MINDIG SZÉP AJÁNDÉK EGY SZEMÉLYES HOROSZKÓP. Szerezz örömet SZERETTEIDNEK Karácsonyra egy tartalmas elemzéssel!    *****    A horoszkóp a lélek tükre, egyszer mindenkinek bele kell néznie. Tegyél egy próbát, én segítek az értelmezésben. Várlak!