Menü
 
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 
LINKEK
 
SZÁMLÁLÓ
Indulás: 2005-12-17
 
Kállay beszéde
 
SZAVAZÁS
Szavazás Jány Gusztáv esetleges rehabilitálásáról.
Rehabilitálne-e Ön, s ha igen milyen vonatkozásban Jány Gusztávot?

Rehabilitálnám a halálos ítélet, és a tábornoki rendfokazat vonatkozásában is
Csak a tábornoki rendfozat vonatkozásában rehabilitálnám
Nem rehabilitálnám semmilyen vonatkozásban sem.
Szavazás állása
Lezárt szavazások
 
Bartha jegyzetek

 

 

 Bartha-napló jegyzetek

 

1. A levéltári és egyéb források szerint 1942. július 6-án és 7-én indultak el a keleti hadszíntérre a salgótarjáni 53/III. zászlóaljat szállító szerelvények. /Hadtörténelmi Levéltár, Honvédelmi Minisztérium /a továbbiakban: HL, HM/ 8. b. oszt. 80399/1943; Kamarás Oszkár /egykori 53/III. zászlóaljbeli tartalékos zászlósi korabeli feljegyzései./

2. A 2. magyar hadsereg alakulatait szállító szerelvények Galántánál lépték át az 1938 végén megállapított magyar határt, s utána a Cseh - Morva Protektorátus területén haladtak tovább.


3. Helyesebben: Oderberg, ma Bohumin.

4. Helyesebben a németek által 1939-ben elfoglalt és Lengyel Főkormányzóság néven elnevezett területen és a Német Birodalom porosz részein haladtak az 53/III. zászlóaljat szállító vasuti szerelvények.

5. Helyesebben: Allenstein, ma Olsztyn.

6. Helyesebben: Vityebszk.

7. Helyesebben: Roszlavl.

8. I-16 /Polikarpov/ szovjet vadászgépek. A második világháború alatt minden szovjet repülőgépre használták a magyar harcjelentések a "Rata" elnevezést.

9. Szolotucsinó, egy Kurszk melletti kis helység volt, itt rakodtak ki a 20. könnyű hadosztály alakulatai.

10. A Durnyevo környéki erdőségben gyülekeztek először a kirakodásuk után a 20. könnyű hadosztály csapatai, s innen indultak el több menetcsoportot képezve a Don folyó irányába.

11. Feltehetően Voronyezsről van szó, bár ezt a várost a németek sohasem tudták teljes mértékben elfoglalni.

12. A Don folyó és Voronyezs környékének elérése után a német hadműveletek déli irányban folytatódtak.

13. Görögország a második világháború alatt sohasem üzent hadat Szovjetuniónak, területének egészét 1941. május 14-től 1944. november 2-ig a német hadsereg szállta meg. Japán sem került a Szovjetunióval hadiállapotba egészen 1945. augusztus 8-ig, amikor is Tokióban kézhez kapták a szovjet hadüzenetet.

14. Ahogy Voronyezst, úgy Sztalingrádot sem tudták a német seregtestek elfoglalni teljes egészében.

15. Ez a körzet Kurszktól kb. 60 km-rel keletebbre, Tim városa előtt terült el. Az 1942. június 28. és július 10. között vivott ütközet az ún. "timi előretörés" néven vonult be a magyar had történelembe. Az 1942. kora nyarán meginduló német hadműveletek során a 2. magyar hadsereg hadműveleti területre elsőként kiérkező hányada - nevezetesen a III. hadteste és a hadsereg -, illetve hadtestközvetlen alakulatai - ezen időszak alatt jutott ki súlyos harcok és veszteségek árán Kurszk környéki védőállásából a Don folyó vonaláig.

16. g.h. = gazdasági hivatal. Zászlóalj szintig szerveződött a magyar honvédségben.

17. Az egri 20. könnyű hadosztály csapatai - köztük a salgótarjáni 53/III. zászlóalj is 1942. július 26/28-tól augusztus 6-ig tartózkodtak hadseregtartalékként a magyar arcvonal északi része mögött, Sztaro Nyikolszkoje térségében.

18. Az 1942. július 7-től az urivi Don kanyarban védekező és az augusztus eleji harcokban súlyos veszteségeket szenvedett soproni 7. könnyű hadosztály alakulatai nem kerültek leváltásra, csak néhány teljesen leharcolt alosztályát, osztályát vonták ki háts6bb területekre feltöltés és rendezés végett. Az említett soproni seregtest arcvonala azonban a 20. könnyű hadosztály idecsoportosításával lényegesen megrövidült.

19. A 20. könnyű hadosztály másik gyalogezredéről, az egri 14. gyalogezredcől van szó.

20. A 2. magyar hadsereg egyetlen páncélos kötelékécől, az 1. páncélos hadosztályról tesz említést a napló szerzője.

21. A legénységet végig az a remény éltette, hogy hadirészvételük nem húzódik el, hamar leváltják őket. Kállay Miklós /1887 -1967/ miniszterelnök is azzal búcsúztatta egy 1942 májusi beszédében a hadszíntérre elvonuló honvédeket, hogy "minden katona szeptemberre haza fog jönni." Mielőbbi hazajutásukat illetően különféle, teljesen valószínűtlen elképzelések születtek és terjedtek el a legénység körében, erre több helyütt akad példa e naplóban is.

22. Feltehetően a korotokaji szovjet hídfő felszámolására irányuló ütközet zaja hallatszott el Sztorozsevoje térségéig. Ez volt az egyetlen, a Don jobb partján kialakított szovjet hídfő, melyet a magyar és a német csapatok szeptember 1-re visszafoglaltak.

 

   

Vissza az első részhez                Vissza a második részhez

 

 

 

A horoszkóp a lélek tükre,egyszer mindenkinek bele kell néznie! Kattints és tedd meg Te is! Szeretettel várok mindenkit!    *****    Találkozz SZEMÉLYESEN a SKAM sztárjával Budapesten!!! - Nézd magyar felirattal kedvenc SKAM sorozataid! - SKAM SKAM SKAM    *****    PIKKIN SHOP - Márkás cipõk, jó árak! - VANS, NEW BALANCE, CONVERSE, NIKE, PUMA, LEVI'S - KATT A CIPÕKÉRT!:)    *****    Írásaim, Verseim, Gondolatok ~ Norina Wallace Oldala    *****    Sok asztrológiai és ezoterikus olvasmány,szoftverek,horoszkóp megrendelési lehetõségek diplomás asztrológustól! Kattints    *****    A legmenõbb mandalás póló a tied lehet! Kattints ide!    *****    A legjbb cicás póló a Pólómánia oldalán! Kattints!    *****    Horoszkóp minden érdeklõdõnek, diplomás asztrológustól. Rendeld meg, a nagyon részletes analízist és 3 év elõrejelzést!    *****    Gyémánt Erika blogja. Gyere és nézz be!    *****    Tarot kártyajóslás kedvezményes áron - Norina Tarot.    *****    Egy jó receptet keresel? Kattints, és válogass, a jobbnál jobb receptek között!    *****    Írásaim, Verseim, Gondolatok ~ Norina Wallace Oldala    *****    Kiket várunk nagyon? ismerd meg a keresett és canon karaktereinket :)    *****    "Nekem nem kell a valóság! Én varázslatot akarok!" - Tennessee Williams    *****    Írásaim, Verseim, Gondolatok ~ Norina Wallace Oldala    *****    Mit érez irántad? Miért viselkedik úgy, ahogy? Megcsal? - A Tarot kártya tudja a választ! Norina Tarot    *****    <<< szerepjáték - szerepjáték - szerepjáték - szerepjáték - szerepjáték - szerepjáték - szerepjáték - szerepjáték >>>    *****    AemyDesign.hu teljes kódolt designek gportalra és wordpressre, kódok, tutorialok. képek - AemyDesign.hu - AemyDesign.hu    *****    Blog, regények, hangulatok, zenék, vagyis minden, ami egy kicsit én, egy kicsit Nova-Time    *****    ÉS MI LESZ AZ ÁR, AMELYET MEG KELL FIZETNI MÁGIÁÉRT? MIRE LEHET KÉPES EGY DRUIDA, KI HOSSZÚ ÁLOMBÓL ÉBRED?